Lahodný makový koláč: Dokonalá podzimní dobrota pro celou rodinu

Lahodný makový koláč: Dokonalá podzimní dobrota pro celou rodinu
Iveta Mašková
Iveta Mašková
14. září 20246:00
K podzimu jablka a hrušky neodmyslitelně patří. Zkuste s dětmi společně upéct třeba tento koláč. Děti si při jeho přípravě procvičí jemnou motoriku a vám ze sklepa zmizí pár jablek a hrušek, do kterých se už nikomu moc nechce zakousnout.

Budete potřebovat:

Na koláč:
  • 130 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 120 g polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 menší jablka
  • 1 velká hruška
 
Na drobenku:
  • 70 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 80-100 g polohrubé mouky
  • 30 g mletého máku

Postup:

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Jablka a hrušku omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Změklé máslo utřete s cukrem a vejci do pěny.

V jiné míse smíchejte mouku, pudinkový, kypřící prášek a přimíchejte do máslové pěny. Těsto nalijte do koláčové formy, posypte nakrájenými jablky a hruškou (můžete posypat skořicí). Dejte na 10 minut do trouby.

Mezitím smíchejte ingredience na drobenku a pořádně je promněte. Koláč po 10 minutách vyndejte z trouby, posypte makovou drobenkou a vraťte zpátky dopéct.

Pečte dalších 25 minut, dokud není drobenka křupavá.
A můžete podávat!